torstai 25. huhtikuuta 2013

Frankenstein - Mary Shelley

alkuperäisteos 1818 Frankenstein
sivumäärä 351



lyhyesti:

Victor Frankenstein on nuori ja hyväntahtoinen tiedemies, joka innostuksissaan keksii kuinka herättää eloon uusi Aadam, yli-ihminen. Harmikseen hänen luomuksensa on niin ruma ja pelottava, että hän pakenee ja jättää luomuksensa oman onnensa nojaan. Näin hyväntahtoisesta olennosta tuleekin hirviö ja pahan voimat pääsevät valloilleen.

"Eräänä synkkänä marraskuun yönä näin uurastusteni tuloksen valmiina silmieni edessä. Lähes tuskallisen levottomuuden vallassa kokosin ympärilleni välineet ja sytytin elämän kipinän jalkojeni juuressa elottomana makaavaan ruumiiseen. Kello oli yksi aamuyöstä; sade ropisi kolkosti ikkunaruutuja vasten ja kynttiläni oli lähes palanut loppuun, kun puolihämärässä näin olennon himmeän kellertävien silmien avautuvan: se hengitti raskaasti ja kouristuksenomainen värinä vavahdutteli sen raajoja."

mielipide:

Hui olkoon, tässä oli todellista tarinankerrontaa ja kauhua. Hyvin vanha tarina, joka elää edelleen. En ole katsonut elokuvia, enkä muutenkaan ole hirveästi perehtynyt Frankensteiniin tai hänen hirviöönsä, eikä tarina siis oikeastaan ollut minulle tuttu. Positiivinen yllätys, jokaisen kannattaisi lukea tämä yleissivistyksen kannalta :) Minusta hirviö oli loppupeleissä aika sympaattinen hahmo, minä säälin sitä hieman sen hirmuteoista huolimatta.
Tähtiä annan täydet viisi, eli tämä on lukemisen arvoinen :)
*****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen kuukauden katsaus

 Koontipostaus huhti-, touko- ja kesäkuulta.  Bloggaaminen on ollut tauolla perheen sairaustapauksen vuoksi. Instagramiin olen päivittänyt ...