torstai 18. huhtikuuta 2013

En tahdo kuolla, en vain jaksa elää - Ann Heberlein

Alkuperäisteos: 2009 Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva
Sivumäärä: 165Lyhyesti:

Ann Heberlein kirjoittaa koskettavasti omasta kamppailustaan kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa. Ann on teologian tohtori, etiikan tutkija, tunnettu ruotsalainen keskustelija, tietokirjailija, kolmen lapsen äiti, vaimo ja ties mitä muuta. Mutta entäs sitten, kun päässä pyörivät pakonomaisesti ajatukset itsemurhasta? Kuinka jatkaa elämää,vaikka ei jaksaisi?

"Saippuakuplia. Senkaltaista onni on, saippuakuplia. Kimmeltäviä, saavuttamattomia, hyvin kauniita ja hyvin hauraita. Onni särkyy kovin helposti. Ehkä se ei sittenkään ole saamisen arvoista. Se ei siedä paljon.Onni. Enpä tiedä. En ole tottunut olemaan onnellinen. Se tuntuisi epämukavalta. Joskus uskon, että pysyn onnettomana - epäonnisena- myös siksi että se on turvallista. "

Mielipide:

Pakko sanoa, että tämä oli todella koskettava ja ajatuksia herättävä teos. Paljon hyvää pohdintaa itsemurhan oikeellisuudesta, itsemääräämisoikeudesta.. Annin pohdintoihin Jumalasta en osaa sanoa mitään, sillä itse en ajattele moisia asioita.
En osaa oikein arvostella tätä, koska koko kirja on totta, sen on kirjoittanut joku omasta elämästään.
Suosittelen silti jokaista tutustumaan tähän.

3 kommenttia:

 1. Olen lukenut tämän muutama vuosi sitten, ja olisi tarkoitus lukea tämä tänä vuonna uudelleen yhden haasteen takia. Onhan tämä omassa hyllyssäkin. Minulla on tällä hetkellä kesken eräs toinen kirja, jonka on kirjoittanut myös kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava ihminen. Se on kyllä aika erilainen kuin tämä Heberleinin kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä kirja sinulla on kesken? Onko se hyvä? Voisin itsekin lukea sen jos se on lukemisen arvoinen? :)

   Poista
  2. Marya Hornbacherin Madness - A Bipolar Life. Sain sen itse asiassa loppuun ja tykkäsin kyllä. Sitä ei ole kyllä taidettu suomentaa (ainakaan pikaisen googletuksen perusteella), vaikka Hornbacherin ensimmäinen kirja, jossa hän kertoo syömishäiröstään, on suomennettu. Mutta jos luet kirjoja englanniksi, voin suositella.

   Poista

Sielut kulkevat sateessa - Pasi Ilmari Jääskeläinen

Atena- kustannus Julkaisuvuosi 2013 Sivumäärä 550 Lyhyesti: "Sairaanhoitaja Judit Huusko havahtuu elämän rajallisuuteen,jättää mi...