sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Tarkoitettu - Ally Condie

Alkuperäisteos: 2012 Matched
Sivuja: 326Lyhyesti:

Yhteiskunnassa, tulevaisuuden maailmassa, kaikki päätetään puolestasi. Mitä ja milloin syöt, kuinka pukeudut, missä olet töissä ja jopa kuolinpäiväsi. 17-vuotias Cassia on siinä iässä, että hänelle esitellään hänen tuleva kumppaninsa.
Kumppanit valitaan tarkoin ja yleensä parit ovat toisilleen tuntemattomia. Cassia saa kuitenkin parikseen Xanderin, joka on hänen paras ystävänsä. Kuitenkin, jostain syystä Cassian mikrokortilla vilahtaa toisen pojan, Kyn, kasvot. 
Cassian usko Yhteiskuntaan säröilee ja hän alkaa uhmata sääntöjä. Usakltaisiko hän valita kumppaninsa ja elämänsä itse?

"Isoisä katsoo minua rakastavin silmin ja ojentaa paperin. Haaste, uhri, lahja. Hetken kuluttua ojennan käteni. Sormeni kiertyvät paperin ympärille, ja hän päästää irti. Hän antaa puuterirasiankin takaisin, ja paperi mahtuu siististi sen sisään. Kun napsautan omistusesineeni kiinni, isoisä kumartuu lähemmäs. Cassia, hän kuiskaa. Annan sinulle sellaista, mitä et vielä ymmärrä. Mutta luulen että ymmärrät joskus. Sinä pikemmin kuin kukaan muu. Ja muista, ihmetteleminen on sallisttua"

Mielipide:

Tarkoitettu yllätti minut positiivisesti. Tulevaisuus oli rakennettu realistisesti ja harkitusti, kaikki oli selitetty. Ja vaikka kyseessä oli nuorten kirja romanttisilla elementeillä, tarina tai hahmot eivät olleet liian yliampuvia, vaan hyvinkin hillittyjä. Tarina eteni sujuvasti, siinä oli sopivasti koukuttavia juttuja. Joku voisi sanoa kirjaa tylsäksi, mutta minuun tämä upposi. Välillä on mukava lukea kirjoja, jotka eivät aiheuta OMG reaktioita tai ärsytä :) Viihdyttävä, leppoisa ja helppo.
Tähtiä neljä:
****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sielut kulkevat sateessa - Pasi Ilmari Jääskeläinen

Atena- kustannus Julkaisuvuosi 2013 Sivumäärä 550 Lyhyesti: "Sairaanhoitaja Judit Huusko havahtuu elämän rajallisuuteen,jättää mi...