keskiviikko 17. huhtikuuta 2019

Syvyys - Henning Mankell

Ruotsinkielinen alkuteos Djup 2004.
Otava
Sivumäärä 396

Kirja sopii Kirjoja ulapalta- haasteeseen.
Helmet lukuhaaste kohta 36: kirjassa ollaan yksin

"Sanottiin, että hullujen huudot kantautuivat tyynellä säällä järven yli. Etenkin syksyisin. Huudot kuuluivat syksyyn. Myös tarinamme alkaa syksyllä. On kosteaa ja sumuista, muutama empivä aste lämmintä ja nainen, joka yhtäkkiä tajuaa, että vapaus on lähellä. Hän on löytänyt aidasta reiän. "

Lyhyesti:

On vuosi 1914. Lars Tobiasson-Svartman saa tehtäväkseen mitata saaristovesien syvyyksiä uudelleen, sillä sodan pelko on ilmassa ja laivastoille halutaan etsiä uusia, salaisia reittejä.
Larsin vaimo Kristina jää satamaan katsomaan miehensä perään. Hän ei koskaan voi tietää, kauanko hänen miehensä on poissa, mitä hän oikeastaan tekee ja palaako hän laisinkaan.
Eräällä mittausmatkallaan hän törmää saareen nimeltä Halsskär. Saarella asuu nainen, joka vetää Larsia puoleensa. Hän palaa sinne aina uudelleen ja uudelleen, milloin milläkin verukkeella. Hän keksii valheita sekä töissään että vaimolleen.
Lopulta hän alkaa olla syvissä vesissä itsensä ja valheidensa kanssa.

"Sinä yönä hän näki unta suuresta syvyydestä. Hän piti luotia painona kädessään ja vajosi meren läpi. Veden paine ei tuntunut, vaikka hän oli useita kilometrejä pinnan alapuolella. Sen pohjalla oli maailmaja elämä, joka vastasi sitä jota hän itse eli. Hän vajosi kohti syvyyttä hitaasti, aivan rauhallisesti, kiireettä. Hänen ainut huolensa oli, ettei hän pääsisi pohjaan."

Mielipide:

Tartuin tähän kirjaan hieman epäröiden. Se on lojunut kirjahyllyssäni useamman vuoden, en oikeastaan edes tiedä miksen ole tarttunut siihen aiemmin.
Yllätyin ja positiivisesti!
Hieman hitaan alun jälkeen alkoi tapahtua ja tarina julmuudellaan ja synkkyydellään imaisi minut mukaansa. Mitä kaikkea ihminen onkin valmis tekemään, mitä kaikkea hän on valmis uhraamaan, mitä kaikkea ihmismielestä löytyykään..
On hieman vaikea kertoa, kuinka hyvä kirja on tekemättä juonipaljastuksia.
Meri, yksinäisyys, rakkaus, valheet, vastoinkäymiset, mielen syvyydet..
Lukekaa, niin ymmärrätte.
4/5!

2 kommenttia:

  1. Syvyys on upea kirja! Ja oikeastaan kaikki muutkin Henning Mankellin kirjat. Mankellilla on jokin taianomainen kosketus, jolla hän saa kaikki teoksensa elämään. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tainnut lukea joskus aiemmin yhden Mankellin dekkareista, se ei silloin tehnyt vaikutusta. Syvyyden ansiosta täytyy kyllä tutustua Mankellin muihinkin teoksiin paremmin :)

      Poista

Kolmen kuukauden katsaus

 Koontipostaus huhti-, touko- ja kesäkuulta.  Bloggaaminen on ollut tauolla perheen sairaustapauksen vuoksi. Instagramiin olen päivittänyt ...