perjantai 14. tammikuuta 2022

Joulutarina - Marko Leino


 Gummerus 2007
Sivumäärä 286
Kirjasto

"Oli loppukesän helteinen iltapäivä. Aurinko hehkui pilvettömällä taivaalla, Perämeri aaltoili laiskasti. Kaksi uimahousuista, kesän tummaksi paahtamaa pikkupoikaa seisoi rinnatusten paikassa, jossa kallio leikkautui jyrkkänä, pystysuorana seinämänä vihertävään veteen. "

Kaksi pientä poikaa löytää uimareissullaan vanhan lippaan. Lipas tuo isoisälle mieleen vanhan Joulutarinan, jota hän alkaakin pojille kertoa. 
Pieni Nikolas niminen poika joutuu orvoksi viisivuotiaana. Kylän asukkaat sopivat, että jokainen hoitaa poikaa vuorollaan yhden vuoden ja perhettä vaihdetaan joulun aikaan. Aluksi Nikolas on sulkeutunut ja surullinen, mutta pikku hiljaa hän alkaa saada elämästä jälleen kiinni. Hän saa ystävän ensimmäisestä perheestään, lähes saman ikäisestä Eemelistä. 
Nikolas päättää tehdä joka joulu perheidensä lapsille lelut lahjaksi. Samalla hän tekee lahjan myös kadonneelle sisarelleen Aadalle ja vie sen avantoon. 
Vuodet kuluvat ja koittaa köyhä vuosi - kenelläkään perheistä ei ole varaa huolehtia Nikolaksesta. Apuun saapuu Hullu-Iisakki, vanha mies joka asuu kylän ulkopuolella. Iisakki ei pidä lapsista, mutta huomattuaan Nikolaksen olevan taitava veistelemään puuta, hän ottaa pojan apulaisekseen. 
Iisakista paljastuu yllättäviä puolia ja Nikolas on vihdoin löytänyt itselleen pysyvän kodin. 
Lahjojen teko jatkuu silti ja kylän kasvaessa työmäärä lisääntyy. Nikolas ei silti halua luopua luomastaan perinteestä. 
Mitä sitten tapahtui ja kuinka joulupukista lopulta tuli joulupukki, kannattaa lukea itse. 
(Tai katsoa Joulutarina- elokuva.)

"Vaikka hän olikin aikoinaan menettänyt oikean perheensä, hän oli saanut tilalle paljon enemmän kuin olisi uskaltanut ikinä toivoa. Jonakin päivänä hänen perheeseensä kuuluisi koko Korvajoen kylä!

Joulutarina tuli katsottua joulun aikaan televisiosta elokuvan muodossa ja tarttui nyt kirjaversiona mukaan kirjastosta. Tunnelmallisempaa tämä olisi ollut lukea ennen joulua, mutta toimi tämä näinkin. 
Kirja ja elokuva olivat todella toistensa kaltaisia, eikä tässä oikeastaan ollut mitään uutta - siis riittää, jos olet tutustunut jompaan kumpaan. 
Muutoinhan tarina on oikein sympaattinen ja ihastuttava. Kirja on nopea ja helppo lukea, koko perheen voimin. 

4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen kuukauden katsaus

 Koontipostaus huhti-, touko- ja kesäkuulta.  Bloggaaminen on ollut tauolla perheen sairaustapauksen vuoksi. Instagramiin olen päivittänyt ...