perjantai 11. helmikuuta 2022

Kuinka tähdet kuolevat - Jenni Multisilta


 Like 2022
Sivumäärä 339
Kirjasto

"Minussa asuu viha. Se on toimintahäiriö. Virhe. Se tekee minusta heikon. Se saa kädet vapisemaan, jalat huojumaan ja katseen heittelehtimään. Se värisee huulilla ja kitalaessa, saa kielen tuntumaan paksulta ja painavalta. Kun yrittää puhua, sanat murenevat. "

Maija ja Maria tapaavat baarissa ennen luokkakokousta. Viisitoista vuotta sitten tapahtui asioita, joiden todellista laitaa ei monikaan tiedä. 
Lopulta vain toinen naisista menee tapaamaan vanhoja musiikkiluokkalaisiaan Villa Toivoon, edesmenneen musiikinopettajan vanhaan huvilaan. Villa Toivo on erikoinen valinta tapaamispaikaksi, jo sen vuoksi mitä siellä on aiemmin tapahtunut. Paikka ja nämä ihmiset tuovat mieleen muistoja, joiden ei ehkä tarvitsisi paljastua. 
Kun paikalle saapuu vielä Jessika, on hurja asetelma valmis. Vaikka ihmiset vannovat muuttuneensa, on helppoa solahtaa takaisin vanhoihin rooleihin. 
Mitä ysiluokan keväällä todella tapahtui? Huhut ja juorut voivat osoittautua hengenvaarallisiksi... 

"Ullakko on ollut lukossa, mutta joku on avannut lukon ja ottanut sen mukaansa. Ja tuonut sen takaisin. Minut on suljettu pimeälle ullakolle. Pidätän hengitystäni ja kuuntelen. Kuulen vaimeaa puhallusta. Ilmavirran kulkemassa sisään ja ulos. Joku hengittää huoneen nurkassa."

Jenni Multisillan kolmas romaani ei tuota pettymystä - jo aiemmista kirjoista tuttu piinaava jännitys, ahdistava tunnelma ja epätietoisuus kietovan lukijansa sellaiseen koukkuun, ettei lukemista malta keskeyttää. 
Ahmin tämän kirjan nopeasti, mutta siitä kirjoittaminen on ollut hidasta - juonta on vaikea kuvata paljastamatta liikoja. Realistiset henkilöt ja heidän suhteensa ovat kiehtovia. Nuorten elämää oli kuvattu hienosti - kateus, salaisuudet ja juoruilu ovat arkea, oma elämä ja oman edun tavoittelu tärkeintä. 
Tämä on kirja, jossa ei voi luottaa mihinkään eikä keneenkään. Menneisyyden salaisuudet paljastuvat pikkuhiljaa, mutta tylsistymään ei pääse. Tarina etenee sujuvasti ja nopeasti, lopussa hieman jouduin miettimään mitäs nyt tapahtuikaan ja kuka olikaan kuka. 
Kaikin puolin hieno kirja, tunnelmaltaan jännittävä ja oikein tapahtumarikas. 

5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirke - Madeline Miller

 Englanninkielinen alkuteos 2018 Circe WSOY 2021 Suomentanut Irmeli Ruuska Sivumäärä 480 Storytel äänikirja Kesto 16h 25min Lukija Krista Pu...