keskiviikko 23. maaliskuuta 2022

Matkustaja 23 - Sebastian Fitzek


 Saksankielinen alkuteos 2014 Passagier 23 
Bazar 2021
Suomentanut Sanna van Leeuwen
Sivumäärä 426
Kirjasto

"Tohtori- kuten hän mieluusti kutsui itseään, vaikkei ollutkaan väitellyt - pyyhkäisi kämmenselällä otsaansa. Niin hän levitti kasvoilleen osuneita veriroiskeita vain entistä laajemmalle, mikä varmaan näytti melko iljettävältä, mutta ainakaan liemet eivät nyt valuisi hänen silmiinsä niin kuin viime vuonna, kun hän oli operoinut erään ilotytön. "

Viisi vuotta sitten poliisipsykologi Martin Schwartzin vaimo ja poika katosivat Sultan- nimisellä risteilyaluksella. Kyseessä uskottiin olevan murha-itsemurha, vaikka se tuntuikin uskomattomalta. Tapaus on jäänyt kaihertamaan Martinin mieltä ja hän turruttaa tunteitaan hulluilla työtehtävillä ja peiterooleilla. 
Eräänä päivänä Martin saa viestin iäkkäältä kirjailijalta, joka uskoo ettei Martinin perhe ole ainoa kadonnut perhe. Kirjailija uskoo, että laivalla liikkuu sarjamurhaaja. 
Martin saapuu laivalle aikeenaan vain jututtaa kirjailijaa, mutta kun kadonneen perheen tytär ilmaantuu yhtäkkiä takaisin - mukanaan Martinin pojan pehmolelu - Martin jää laivalle tutkimaan tapausta. 
Kun totuus alkaa paljastua, se onkin paljon kammottavampi kuin kukaan olisi osannut kuvitellakaan. 

"Hän tunsi oman painonsa, joka kiskoi häntä alas ja painoi hänen ranteitaan. Tunsi uuden piston, tällä kertaa selässään. Tunsi kyynärpäidensä antavan periksi. Että hänen sormiensa ote kirposi. Että hän putosi."

Sebastian Fitzekin kirjat ovat olleet koukuttavia ja hurjia, aivan kuten tämäkin. 
Pidän kovasti Fitzekin luomista henkilöhahmoista, heissä on aina jotain omanlaistaan. Myös ympäristö oli jälleen kiehtovan erilainen - en ole ennen lukenut laivalle sijoittuvaa trilleriä.
Tarina etenee jälleen sopivaa vauhtia, tarjoillen lukijalleen odottamattomia käänteitä ja jännittäviä paljastuksia. Joitain juonenkäänteitä pystyi arvailemaan, mutta osa tuli täytenä yllätyksenä. 
Minä tykkäsin ja vaikka kirja oli paikoin hyvin julma, sen pystyi lukemaan. Suosittelen Fitzekiä edelleen kaikille trillereiden ystäville. 

4/5

1 kommentti:

Kirke - Madeline Miller

 Englanninkielinen alkuteos 2018 Circe WSOY 2021 Suomentanut Irmeli Ruuska Sivumäärä 480 Storytel äänikirja Kesto 16h 25min Lukija Krista Pu...