lauantai 4. helmikuuta 2012

Velho ja leijona - C.S Lewis

Alkuperäisteos 1950 The lion the witch and the wardrobe
Sivumäärä: 96

Lyhyesti omin sanoin:

Sisarukset Peter, Susan, Edmund ja Lucy joutuvat pommitusten vuoksi asumaan erään professorin luo. Sieltä he löytävät vanhan vaatekaapin, jonka kautta he päätyvät Narniaan. Narnian on vallannut paha kuningatar, joka on taikonut maahan ikitalven. Edmund pettää muut ja alkaa kuningattaren kätyriksi, ainakin hetkellisesti. Samaan aikaan muut nuoret tapaavat leijona Aslanin ja yrittävät auttaa tätä palauttamaan Narniaan kesän ja voittamaan pahan.

"Hän alkoi astella eteenpäin narks, narks, lumen peittämää maata pitkin ja metsän läpi näkyvää valoa kohti. Noin kymmenen minuutin kuluttua Lucy saapui valon luo ja huomasi, että se lähti lyhtypylväästä. Seistessään siinä sitä katselemassa miettien mielessään, miksi keskellä metsää oli katulyhty ja mitä hänen nyt pitäisi tehdä, hän kuuli pienten jalkojen tassutusta. Joku oli tulossa häntä kohti. Ja eipä aikaakaan, kun hyvin merkillinen henkilö astui metsän kätköistä lyhtypylvään luo..."

Mielipide:

Olen nähnyt Velhosta ja leijonasta myös elokuvaversion ja elokuvana tarina on ainakin jännittävämpi ja jotenkin monipuolisempi. Kirjassa tapahtumia ja henkilöitä ei kuvailla kovin elävästi, mikä vaikeuttaa Narnian ja sen asukkien kuvittelemista. Mutta eipä siinä, pidän Velhosta ja leijonasta siitä huolimatta hyvin paljon; tämä on yksi suosikkini klassikkonuoretenkirjoista, joita olen lukenut.
Ja onhan kirja aika vanhakin, joten jossain määrin kirjallisuus on kyllä muuttunut, kai? Tarkoitan siis sitä, että tekstistä kyllä huomaa, että sen kirjoittamisesta onkin jo aikaa.
Suosittelen kaikille ja tähtiä annan neljä:
****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sielut kulkevat sateessa - Pasi Ilmari Jääskeläinen

Atena- kustannus Julkaisuvuosi 2013 Sivumäärä 550 Lyhyesti: "Sairaanhoitaja Judit Huusko havahtuu elämän rajallisuuteen,jättää mi...