tiistai 28. tammikuuta 2020

Avoimet ovet - Sofie Sarenbrant

Ruotsinkielinen alkuteos 2014 Visning pågår
WSOY 2019
Suomentanut Veijo Kiuru
Sivuja 434
(omasta hyllystä)

"Hän makaa liikkumattomana katossängyssään. Punaisen yölampun loisteessa näen sulkeutuneet silmät ja tyynet kasvot. Peitto on lipunut hivenen sivuun, mutta pienten kukkien koristama yöpaidan ansiosta häntä ei varmaan palele. Tummat kiharat lepäävät tyynyllä, ja pehmolelut ovat rivissä vieressä lähes kuin suojamuurina. "

Lyhyesti:

Cornelia on eroamassa miehestään Hansista ja heidän talonsa on myytävänä. Asuntonäytön jälkeisenä aamuna heidän 6- vuotias tyttärensä Astrid löytää isänsä murhattuna vierashuoneesta. Epäilevät katseet kohdistuvat Corneliaan, vaikka Astrid väittää nähneensä yöllä miehen, jonkun joka silitti hänen poskeaan.
Rikospoliisi Emma Sköld saa murhan tutkittavakseen, vaikka hänen sisarensa on Cornelian hyvä ystävä. Onko siskosta enemmän haittaa vai hyötyä tutkimuksissa?

"Ei tarvita asiantuntijaa ymmärtämään, että Cornelia ei ole erityisen murheissaan. Hänen käyttäytymisensä on erilaista. Sen huomaa, että tapahtuma on koskettanut häntä, mutta hän on kaikkea muuta kuin murskana; pikemminkin hermostunut. Sillä välin, kun Nyllet johtaa kuulustelua, Emma keskittyy tulkitsemaan rivien välistä sanottua. "

Mielipide:

Tykkäsin.
En kokenut kirjaa kovin jännittäväksi tai yllättäväksi, mutta oikein viihdyttävä se oli. Nopealukuinen, vaikkakin tekstissä olisi parantamisen varaa. En tiedä onko moka kirjailijan vai suomentajan, mutta teksti on välillä aika tönkköä. Esim. "Ne halusi kuulustella jossain... " (He halusivat kuulustella - olisi ollut parempi). Muutenkin ihmisistä puhuttiin kirjassa aina sanoin "Ne" tai "Se".
Mutta siis itse tarina oli hyvä ja henkilöt mukavia. Oli myös mukava huomata, että vaikka kirjan päähenkilö Emma on nainen ja poliisi, häntä ei aliarvostettu tai moitittu töissä (tämä on nimittäin ollut aika yleistä dekkareissa, joissa päähenkilö on nainen). Mukavaa vaihtelua.
Viihdyin kirjan parissa ja aion ehdottomasti lukea muutkin suomennetut Emma Sköld- sarjan kirjat.
4/5

1 kommentti:

  1. Minä tykkään tästä dekkarisarjasta. Hyvin tavalliset ja samaistuttavat henkilöt. Ihmettelen vaan sitä, miksi kustantaja aloitti kirjan julkaisemisen neljännestä kirjasta.

    VastaaPoista

Kolmen kuukauden katsaus

 Koontipostaus huhti-, touko- ja kesäkuulta.  Bloggaaminen on ollut tauolla perheen sairaustapauksen vuoksi. Instagramiin olen päivittänyt ...