lauantai 9. lokakuuta 2021

Usko minua - J. P Delaney


 Englanninkielinen alkuteos 2018 Believe me
Otava 2019
Suomentanut Satu Leveelahti
Sivuja 400
Storytel äänikirja
Kesto 10h 1min
Lukija  Krista Putkonen-Örn

"Lähtöpäivänä vieraiden on luovutettava huoneensa keskipäivään mennessä. Kello yhdeltätoista Lexington Hotelin kuudes kerros on miltei tyhjä. Midtown Manhattanilla turistit kiertävät kiireisellä aikataululla gallerioita ja tavaratalojen nähtävyyksiä. "

Claire Wright on brittiläinen nuori nainen, joka on lähtenyt New Yorkiin opiskelemaan näyttelemistä - ja samalla aloittamaan elämänsä alusta. 
Uuden elämän aloittaminen on haastavaa ja Clairella on taloudellisesti vaikeaa. Hän pestautuu erään lakifirman houkutuslinnuksi ja hänen tehtävänään on saada kiinni uskottomia aviomiehiä. 
Eräänä päivänä yksi hänet palkanneista naisista löytyy kuolleena. Syylliseksi epäillään aviomiestä, mutta näyttöä ei löydy. Clare ajautuu mukaan peiteoperaatioon, jonka tarkoituksena on saada aviomies kiikkiin. Ajautuuko Claire liian syvälle rooliinsa ja kuka on lopulta se, jota yritetään saada ansaan?

"Olen leikkinyt luottamusleikkejä monta monituista kertaa aikaisemminkin - ne kuuluvat olennaisena osana näyttelijöiden harjoituksiin. Mutta mitään tämän kaltaista en ole koskaan kokeillut. Tuijotan liekkiä. Se on pitkä rosoinen kynsi, petolinnun kynsi, joka tökkii kämmentäni. Kipu muuttuu epämukavuudesta sellaiseksi tunteeksi, että haluaisin taivuttaa pääni taakse ja ulvoa, neuloista koostuva rengas kaivautuu syvemmälle ihooni, tuskan huippu on koko ajan lähempänä. "

Kuuntelin puoli vuotta sitten kirjailijan aiemman teoksen Edellinen asukas, josta pidin paljon. 
Usko minua oli myös asetelmaltaan kiehtova ja erilainen. 
Kirjasta teki erikoisen myös se, että kertoja oli äärimmäisen epäluotettava. En osannut yhtään aavistaa juonen etenemistä. 
Kirjan hahmot muutoin eivät olleet erityisen miellyttäviä. Claire on epäluotettava ja sekopäinen, Patrick liian lipevä... Toki nämä luonteenpiirteet kuuluivat tarinaan ja hahmoille, eikä tarina olisi ollut sama ilman niitä. 
Myös pieni miinus kerrontatavasta - repliikkimäisesti kirjoitetut kohtaukset olivat etenkin äänikirjassa melkoisen töksähteleviä. 
Muutoin tarina oli ovela, juonikas, vetävä ja viihdyttävä. Oikein mukava kuuntelukokemus ja viihdyin kirjan parissa. 

4/5


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen kuukauden katsaus

 Koontipostaus huhti-, touko- ja kesäkuulta.  Bloggaaminen on ollut tauolla perheen sairaustapauksen vuoksi. Instagramiin olen päivittänyt ...