maanantai 22. maaliskuuta 2021

Edellinen asukas - J. P Delaney


 Englanninkielinen alkuteos 2017 The Girl Before
Otava 2017
Suomentanut Satu Leveelahti
Sivuja 410
Storytel äänikirja
Kesto 11h 34min
Lukija Maruska Verona


"Tämä on ihastuttava pieni huoneisto, asunnonvälittäjä sanoo melkeinpä aitoa innostusta äänessään. Lähellä palveluja. Ja osa katosta kuuluu tälle asunnolle. Sinne olisi mahdollista tehdä aurinkoterassi, vuokranantajan suostumuksella tietenkin. Kiva, Simon myöntää ja yrittää olla katsomatta minuun."

Lyhyesti:

Jane on kokenut raskaan menetyksen ja etsii uutta asuntoa. Vastaan tulee yksinkertainen, moderni asunto, joka herättää Janen kiinnostuksen. Vuokranantajalla on tosin äärimmäisen tarkat ja tiukat säännöt, eikä hakuprosessikaan ole yksinkertainen. Jane kuitenkin pääsee muuttamaan asuntoon. 
Hän yllättyy, kun vuokranantaja Edward Monkford tekee hänelle suoran ehdotuksen ja he päätyvät suhteeseen, josta kumpikaan ei odota liikoja. Pian Jane  saa selville, että talon edellinen asukas Emma on kuollut (vai murhattu?) epämääräisellä tavalla. Janen on pakko selvittää, mitä on tapahtunut. 
Kirjassa kerrotaan myös Emman tarinaa, paljastetaan pala palalta kuinka hän päätyi asuntoon ja mitä lopulta tapahtui. 

"Terapeutti, jonka luona kävin tänään... Hän puhui siitä, miten ihmiset helposti jumiutuvat menneeseen, yrittävät näytellä yhä uudestaan vanhat ihmissuhteensa. Minusta tuntuu, että sinä olet jollakin tavalla jäänyt jumiin Emman kanssa. Minä en pysty auttamaan sinua päästämään irti. Mutta en aio takertua menneeseen kanssasi. "

Mielipide:

Tarinaa kerrotaan kahdessa aikatasossa, kertoen Janen (nyt) ja  Emman (ennen) näkökulmat.
Kirja etenee sopivan nopeasti, paljastaen pikku hiljaa salaisuuksiaan ja pitää näin lukijan koukussa. Itse ainakin uppouduin jännittävään kertomukseen ja halusin koko ajan tietää lisää. Minut tämä teos pääsi myös yllättämään, monellakin tapaa. Siitä siis paljon plussaa, etten osannut aavistaa moniakaan asioita. 
Kirjan henkilöt olivat mielenkiintoisia ja Edward sai aikaan puistatuksia. Minulle tuli olo, että hän on sekoitus Christian Greytä sekä Joe Goldbergia (tosin tässäkin erehdyin, mutta en paljasta miten). 
Jane ja Emma olivat myös kiehtovia, yllättäviä hahmoja. 
Älytalo itsessään on jo nerokas valinta trillerin tapahtumapaikaksi, siihen päälle vielä omituiset säännöt ja muut jännittävät tapahtumat. Loistava keitos on valmis. Tykkäsin!

4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen kuukauden katsaus

 Koontipostaus huhti-, touko- ja kesäkuulta.  Bloggaaminen on ollut tauolla perheen sairaustapauksen vuoksi. Instagramiin olen päivittänyt ...