maanantai 8. maaliskuuta 2021

Nainen hytissä 10 - Ruth Ware


 Englanninkielinen alkuteos 2016 The Woman in Cabin 10
Otava 2017
Suomentanut Terhi Kuusisto
Sivuja 352
Storytel äänikirja
Kesto 11h 20min
Lukija Mervi Takatalo 


"Unen tyttö ajelehti lokkien kirkunan ja tyrskyjen alla, syvällä Pohjanmeren kylmissä, varjoisissa syvyyksissä. Ennen nauravat silmät olivat kelmeät ja suolaveden turvottamat, kalpea iho kurttuiseksi lionnut, vaatteet kivikossa rispaantuneet. Hänestä oli jäljellä vain pitkät mustat hiukset, jotka ajelehtivat tummien merilevätuppojen lailla, takertuivat simpukoihin ja kalaverkkoihin, ajautuivat hiutuneiden köysivyyhtien tavoin maihin ja jäivät velttoina lojumaan rantasoraan aaltojen jylyn pauhatessa korvissani."

Lyhyesti:

Lo on toimittajana lehdessä ja saa vihdoin unelmiensa tilaisuuden todistaa kykynsä - hän pääsee uuden loisteliaan risteilyaluksen ensimmäiselle matkalle, kirjoittamaan siitä jymyjutun. Matka ei ala lupaavasti, sillä juuri ennen lähtöä Lon kotiin murtaudutaan ja hän ei koe oloaan turvalliseksi. Univajeesta kärsivä Lo kuitenkin lähtee matkalle kohti Pohjanmerta. 
Aluksella kuitenkin tapahtuu jotain kamalaa ja Lo kuulee, kuinka naapurihytistä heitetään mereen jotain painavaa. Kuuliko ja näkikö hän juuri murhan?
Hädissään Lo kertoo havainnoistaan miehistölle, mutta kukaan ei vaikuta olevan kateissa. Hytissä numero 10 oli joku, jonka ei kuulunut siellä olla - ja makaako tämä joku nyt meren pohjassa?
Lo ei anna periksi, hän haluaa tietää mitä laivalla tapahtuu. Koituvatko tutkimukset Lon kohtaloksi?

"Olin loukussa. En oikein tiennyt missä ja miten olin sinne päätynyt, mutta arvasin kyllä. Ikkunaton huone oli pieni ja tukahduttava, ja makasin kerrossängyllä silmät kiinni ja käsivarret suojaavasti pään takana yrittäen olla antamatta periksi voimistuvalle paniikille."

Mielipide:

Olen ollut viime aikoina vähän pettynyt lukemiini Ruth Waren kirjoihin (esim. Lumimyrsky). Nainen hytissä 10 oli puolestaan hyvä ja jännittävä. 
Luksusristeily, jossa tapahtuu kamalia. Mikä nerokas idea. Epäiltyjä rajallinen määrä, muttei mitään hajua, kuka syyllinen voisi olla. 
Ainoa, mikä minua jäi häiritsemään, oli kirjan alussa tapahtunut murto. Se ei ilmeisesti liittynyt mihinkään mitenkään? Syyllinen siihen ei ikinä paljastunut. Oliko sen tarkoitus vain tehdä Losta epäluotettava, heikkohermoinen kertoja? 
Ware oli taas onnistunut loistavasti miljöön kuvauksessa, upean laivan pystyi elävästi kuvittelemaan - samoin kuin klaustrofobisen tilan ja tunteen kirjan loppupuolella. 
Tykkäsin. 

4/5


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen kuukauden katsaus

 Koontipostaus huhti-, touko- ja kesäkuulta.  Bloggaaminen on ollut tauolla perheen sairaustapauksen vuoksi. Instagramiin olen päivittänyt ...