maanantai 22. heinäkuuta 2013

Inferno - Dan Brown

Alkuperäisteos 2013 Inferno
Sivumäärä 468



Lyhyesti:

Robert Langdonin symboliikan tuntemusta tarvitaan jälleen, sillä maailmaa uhkaa mahdollisesti koko ihmiskuntaa ihkaava katastrofi.
Robert herää firenzeläisessä sairaalassa muistinsa menettäneenä ja hänen henkensä on uhattuna. Robert onnistuu pakenemaan takaa-ajajiaan paikallisen lääkärin Sienna Brooksin kanssa. Kaiken sekasotkun keskellä Robert yrittää muistaa tapahtumia ja selvittää, mikä ihmiskuntaa uhkaa.
Tapansa mukaan Brownin kirjoissa on mukana jokin teos, jonka avulla tarina kulkee ja tapausta selvitetään. Tällä kertaa kirjassa upotaan Dante Alighierin Jumalaiseen näytelmään, etenkin sen ensimmäiseen osaan, Helvettiin. 

"Langdon vihelsi hiljaa. "Te joill' on järki terve, ymmärtäkää... ja ottakaa se opetus, mi tässä... säkeiden kummain peittämä piilee". Sienna tuijotti häntä. "anteeksi kuinka?".
Se on peräisin yhdestä Danten Helvetin kuuluisimmasta laulusta, Langdon sanoi kiihtyneenä. Siinä Dante yllyttää älykkäimpiä lukijoita etsimään viisautta, joka on kätketty hänen arvoituksellisiin säkeisiinsä."

Mielipide:

Inferno on saanut hyvinkin mielipiteitä jakavaa palautettava, ainakin minun lähipiirissäni ja siellä, mistä olen siitä lukenut. Osa pitää tätä Brownin parhaimmistona, koska moraalikäsitys ei ole tässä niin itsestäänselvää, vaan lukija joutuu pohtimaan omaakin näkökulmaa asiaan. Kaikki ei olekaan niin mustavalkoista. Osan mielestä kirja puolestaan toistaa liikaa samaa kaavaa, eikä enää jaksa yllättää, viihdyttää ja tempaista mukaansa.
Minut tämä kirja kyllä vei täysin mukanaan ja sai aikaan melkoisen ajatusvyöryn. Olen kyllästyttänyt kaikki "ei kirjallisuuden ystäväviä"- ystäväni pohtimalla ja jakamalla kirjan juonta :D
Totta sekin on, että Brownin kirjojen perusjuoni on sama, mutta minusta kirjoissa on ollut silti aina se jokin oma juttu, mikä ei tee niistä tylsiä. Ja nykyaikana on hyvin vaikea yrittää kirjoittaa kirjaa, jonka aiheesta ei olisi jo kirjoitettu tai jonka juoni ei jollain tapaa muituttaisi jonkun muun kirjan juonta. Dekkarit, chik-lit kirjat ym. toistavat myös samaa kaavaa, vaikka kyseessä olisi eri kirjailijakin. Minusta Brown on onnistunut luomaan hyvinkin mielenkiintoisen miljöön kirjoilleen.
En osaa sanoa, onko tämä minusta paras Brownin teos, mutta oikein hyvä kuitenkin!
Pidin, neljä tähteä:
****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen kuukauden katsaus

 Koontipostaus huhti-, touko- ja kesäkuulta.  Bloggaaminen on ollut tauolla perheen sairaustapauksen vuoksi. Instagramiin olen päivittänyt ...