lauantai 4. toukokuuta 2019

Sininen linna - L.M. Montgomery

Pohjoinen lukuhaaste kohta 16: kirjan nimessä on väri
Helmet 2019 kohta 6: rakkausromaani

Englanninkielinen alkuteos The Blue Castle 1926
Kariston kirjapaino 2010
Sivumäärä 280

"Jollei eräänä toukokuun aamuna olisi satanut, olisi Valancy Stirlingin koko elämä ollut aivan toisenlainen. Hän olisi mennyt sukulaistensa kanssa täti Wellingtonin kihlajaiskekkereihin, ja tohtori Trent olisi mennyt Montrealiin. Mutta silloin satoi, ja nyt saatte kuulla, mitä hänelle sen johdosta tapahtui."

Lyhyesti:

Valancy Stirling, 29- vuotias vanhapiika, elää sukulaistensa kanssa. Hän on hiljainen, huomaamaton, mitäänsanomaton. Hän ei ole kaunis, kuten serkkunsa. Eikä hän ole koskaan kokenut rakkautta.
Hänen ainoat selviytymiskeinonsa ovat haavematkat Siniseen linnaan, jossa häntä rakastetaan ja arvostetaan sekä John Fosterin luontokirjat.
Eräänä päivänä hän saa kuulla olevansa vakavasti  sairas - hänellä on enää vain vuosi elinaikaa. Valancy päättää vihdoin elää vain itselleen ja unohtaa sukulaistensa mielipiteet ja toiveet. Hän lähtee vanhan Karjuvan Abelin kotiin taloudenhoitajaksi - laittamaan ruokaa sekä hoitamaan Abelin sairasta tytärtä. Samalla hän tutustuu pahamaineiseen Barney Snaithiin.
Ja on lähempänä Sinistä linnaansa, kuin olisi koskaan uskaltanut kuvitella.

"Olen koettanut koko elämäni ajan miellyttää muita ihmisiä ja epäonnistunut" hän sanoi. "Tämän jälkeen miellytän vain itseäni. En milloinkaan enää teeskentele missään asiassa. Olen koko elämäni ajan hengittänyt hätävalheiden ja teeskentelyn ja verukkeiden ilmaa. Kuinka ihanaa tuleekaan olemaan puhua totta!  ´Epätoivoinen on vapaa ihminen - toiveikas on orja´"

Mielipide:

Oikein viihdyttävä pikku kirja. Helppo ja nopealukuinen, hieman ennalta-arvattava. Oikein hyvä "aivot narikkaan" kirja :)
Ehkä itse jäin kaipaamaan rakkauskirjalta enemmän rakkautta - toki täytyy ottaa huomioon kirjan ikä, mutta kyllä romanttisen kirjan täytyisi pikkuisen säväyttää. Mitä tämä ei valitettavasti tehnyt.
Alkuun myös Valancy suretti minua kovasti - kaikki kohtelivat häntä epäoikeudenmukaisesti, hänen ulkonäöstään huomauteltiin jatkuvasti eikä vanhanapiikana olemisesta tehty helppoa. Uusi Valancy puolestaan oli hilpeä ja rohkea, muutos oli hauska. Oli hauska kuvitella sukulaisten ilmeitä, kun Valancy laukoi heille totuuksia.
Suosittelen tarttumaan, jos kaipaat kepeää romantiikkaa ja pientä draamaa.
Pisteitä 3/5 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen kuukauden katsaus

 Koontipostaus huhti-, touko- ja kesäkuulta.  Bloggaaminen on ollut tauolla perheen sairaustapauksen vuoksi. Instagramiin olen päivittänyt ...