keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Näkijä - Belinda Bauer

Helmet 2019 lukuhaaste kohta 16: kirjassa liikutaan todellisen ja epätodellisen rajamailla.

Englanninkielinen alkuteos 2015 The Shut Eye
Karisto kustannus 2017
Suomentanut Annukka Kolehmainen
Sivumäärä 405

"John Marvel katsoi kelloa. Se näytti kahdeksan kolmekymmentäseitsemän: edellisestä katsomiskerrasta oli alle minuutti. Marvel oli luvannut Debbielle, että tulisi yhdeksään mennessä. Minä tahansa muuna iltana se olisi ollut yhdentekevää, mutta jostain käsittämättömästä syystä tämä ilta teki poikkeuksen."

Lyhyesti:

Annan ja Jamesin 4-vuotias poika Daniel katoaa kotikadultaan. Vuosi katoamisen jälkeen Anna on yhä surusta sekaisin - hän istuu päivittäin viereisen korjaamon pihalla puhdistamassa pieniä jalanjälkijä, jotka ovat painuneet betoniin.
Anna ei suostu uskomaan poikansa kuolemaan ja viimeisenä keinona hän ajautuu tv:ssäkin esiintyneen meedion luo. Hän pyytää ja anelee tätä auttamaan poikansa löytämisessä.
John Marvel on koppava poliisi, joka etsii muiden heikkoja kohtia ja käyttää niitä hyväkseen. Hän ei huomaakaan, kuinka hänen heikoksi kohdakseen muodostuu vuosi sitten kadonnut tyttö Edie. Lähes pakkomielteisesti hän jatkaa tutkimuksiaan, esimiesten vastustuksesta huolimatta. Ja vaikkei hän todellakaan usko meedioihin tai mihinkään yliluonnolliseen, lopulta hänkin joutuu pyytämään apua...
Onko vielä mahdollista löytää kadonneet lapset?

"Jokainen ilmaan piiretty ympyrä sai Annan tuntemaan olonsa paremmaksi. Ympyrät muuttivat kaiken paremmaksi. Miksi hän ei ollut sitä aiemmin tajunnut? Kuinka se oli saattanut jäädä häneltä huomaamatta? Kaikkihan oli ihan silmien edessä! Jo pelkkä ympyröiden piirtäminen oli vapauttavaa; hän toivoi, että kaikki saisivat tuntea saman, ja hymyili rohkaistakseen penkeillä istujia, joille hän ei kuitenkaan pystynyt puhumaan koska oli hilpeässä kuplassa johon mahtui vain kääntymistä ja ympyröitä ja kääntymistä ja ympyröitä."

Mielipide:

Belinda Bauer teki sen taas - ihan mielettömän hyvä ja koskettava dekkari!
Näkijä on Bauerin viides  suomennettu teos. Blogistani löytyy arviot kahdesta ensimmäisestä (Hautanummi ja Tappajan katse). Olen lukenut myös kaksi muuta (Kadonneet lapset sekä Ruumis nro 19), tosin taukoni aikana. Bauerin kuudes kirja on suomennettu tänä vuonna, Kauniit kuollessaan, ja se on ehdottomasti lukulistallani :)
Kaikki Bauerin kirjat ovat olleet loistavia, jännittäviä, koukuttavia ja yllättäviä. Niihin on helppo päästä mukaan ja ne pitävät otteessaan loppuun saakka.
Näkijään mielenkiintoa toi meedioiden näyt - voiko niihin luottaa? Onko kaikki huijausta, vai sittenkin täyttä totta? Miten näkyjä pitäisi tulkita? Voiko tällainen tarina saada onnellista loppua?
Henkilöt olivat mielenkiintoisia ja etenkin Annan mielen järkkymistä oli kuvattu hienosti. Poliisi John Marvel oli paikoin ärsyttävä, mutta lopussa hänestäkin paljastui yllättäviä piirteitä.
Surullista, mutta mielenkiintoista oli myös lukea välillä pätkiä Edien näkökulmasta kerrottuna.
Itse arvasin kaappaajaan jossain vaiheessa kirjaa, mutta en osannut perustella arvaustani mitenkään. Osuin kuitenkin oikeaan ja motiivi olikin surullisempi kuin olisin osannut kuvitella.
5/5!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen kuukauden katsaus

 Koontipostaus huhti-, touko- ja kesäkuulta.  Bloggaaminen on ollut tauolla perheen sairaustapauksen vuoksi. Instagramiin olen päivittänyt ...