maanantai 9. joulukuuta 2019

Henkien saari - Ina Westman

Äänikirja Storytel  
Kosmos 2018
Sivumäärä 234
Äänikirjan kesto 5h 4min
Lukija Meni Nenonen

"Vene tulee sumusta. Se lipuu perässämme yhtäkkiä tummana hahmona kaiken harmaan sisällä. Juuri tätä varten Joel on komentanut minut ulos tähystämään muita veneitä, sillä meidänkään ei pitäisi olla täällä. "

Lyhyesti:

Emma, hänen miehensä Joel ja heidän tyttärensä Fanni ovat viettämässä kesää Joelin isän saarella, alkeellisella mökillä. Mukavuuksia ei ole, mutta oma rauha ja hiljaisuus on sitä, mitä Emma juuri nyt kaipaa. 
Hänellä on nimittäin päässään arpi, jota hän yrittää hiuksiaan harjaamalla piilottaa. Hän ei muista, mistä se on tullut, mitä on tapahtunut. Hän ei myöskään muista, kuka hän oli ennen. Työ, jota hän teki, tuntuu vieraalta. Eikä siihen voi palata. 
Muistot palailevat pikkuhiljaa, päätä särkee päivittäin. Hyvinä päivinä hän jaksaa olla vaimo ja äiti, huonoina päivinä hän makaa pimeässä. Lisäksi hänen mieltään vaivaavat harhanäyt. Mikä on totta, mikä ei? Mitä tummasilmäiset henget hänestä haluavat? Pystyykö hän pelastamaan muita, jos ei voi auttaa edes itseään?

"Istun hiljaa veneessä, kalaa ei tule, enkä saa ajatuksiani pois Emmasta. Merikin on kääntynyt minua vastaan, se on äänetön ja puuroutunut. Sinilevälauttojen keskellä on vaikea rentoutuaja unohtaa, että olen loukussa. 
Minun on mahdotonta ymmärtää Emmaa enää. Hän on muuttunut ihmiseksi, jota en tunne."


Mielipide:

Minulla ei ollut kirjaa kohtaan minkäänlaisia ennakko-odotuksia, joten se pääsi yllättämään ja kovaa.
Tavallaan todella arkinen kirja pariskunnasta/ perheestä, joka yrittää selviytyä arjesta kauhean onnettomuuden jälkeen. Ihanaa lisämakua kirjaan toivat salaperäiset henget sekä saaren utuinen ja eristäytynyt tunnelma.
Kuuntelin kirjan äänikirjana ja eläydyin niin mukaan, että Emman ja Joelin riidat saivat minut ahdistumaan ja myötäelämään mukana. (Lukija Meri Nenonen oli siis hyvin onnistunut valinta tähän kirjaan ).
Kirjan arkisuudesta huolimatta se käsitteli myös tärkeitä aiheita; adoptio, ilmastonmuutos, ekologia, kehitysmaiden ongelmat...
Tähän hienoon teokseen mahtui siis todella monenlaista.
4/5



2 kommenttia:

  1. Minullekin tämä oli hieno lukukokemus. Jotenkin niin unenomainen, otteessaan pitävä, mielenkiintoinen. Luin tämän useita kuukausia sitten, silti se on pysynyt hyvin muistissa. Mukavaa joulunalusaikaa sinulle!

    VastaaPoista

Kolmen kuukauden katsaus

 Koontipostaus huhti-, touko- ja kesäkuulta.  Bloggaaminen on ollut tauolla perheen sairaustapauksen vuoksi. Instagramiin olen päivittänyt ...