maanantai 16. toukokuuta 2022

Kirke - Madeline Miller


 Englanninkielinen alkuteos 2018 Circe
WSOY 2021
Suomentanut Irmeli Ruuska
Sivumäärä 480
Storytel äänikirja
Kesto 16h 25min
Lukija Krista Putkonen- Örn

"Silloin kun minä synnyin, kaltaisilleni ei ollut vielä nimeä. Minua kutsuttiin nymfiksi, koska luultiin, että olisin samanlainen kuin äitini, tätini ja tuhannet serkkuni. Olimme vähäarvoisista jumalattarista vähäisimpiä, ja valtamme oli niin vaatimatonta, että se pystyi hädin tuskin varmistamaan iäisyytemme."

Kirke on auringonjumala Helioksen tytär. Hän ei kuitenkaan tunne oloaan kotoisaksi jumalten parissa ja tulee myös sisarustensa kiusaamaksi. Kun hän sitten rakkauden huumassaan muuttaa tavallisen kuolevaisen jumalaksi ja mustasukkaisuudessaan nymfin hirviöksi, alkavat hänen todelliset taitonsa paljastua. 
Kirke ei olekaan tavallinen nymfi, vaan noita, joka osaa käyttää kasvien ja sanojen voimaa, taikuutta. Hänet kuitenkin karkotetaan yksinäiselle saarelle, jolta hän ei saa poistua. Siellä hän tutustuu voimiinsa, luo itselleen kodin. 
Kirken saarelle saapuu sekä hyviä että pahoja ihmisiä. Pahat hän muuttaa sioiksi ja hyvien kanssa hän viettää aikaa ja auttaa heitä. Kirken luona ovat viipyneet niin Daidalos kuin Odysseuskin. Kirke saa myös poikalapsen, jota vainotaan jo ennen tämän syntymää. Pystyykö Kirke pitämään lapsensa turvassa, vaikka tällä on halu mennä. Mikä on heidän kohtalonsa?

"Tehdessäni taikoja tunsin samaa etäisyyttä ja painokkuutta. Seurasin isäni hehkuvia vaunuja niiden kiitäessä taivaalla. No? Mitäs nyt sanot? Heitit minut variksille, mutta minähän näköjään viihdyn niiden seurassa paremmin kuin teidän kanssanne. "

Olipas mielenkiintoinen lukukokemus. 
Kreikan mytologian tarinat ovat osittain tuttuja ja olikin mukavaa palata niihin tällaisen tarinan muodossa. Uuttakin tuli opittua ja vanhoja asioita muistettua. Kirke itse tosin oli minulle täysin tuntematon, enkä oikein osannut odottaa kirjalta mitään sen kummempaa. 
Olen muuten lapsuudessani katsonut jotakin lastenohjelmaa, jossa ilmeisesti kerrottiin näitä kreikan tarinoita. Muistan nimittäin mm. Daidaloksen ja tämän pojan Ikaroksen paon, joka päättyi surullisesti. Jos joku muu muistaa tällaisen ohjelman, vinkatkaa mikä se voisi olla. 
Mutta itse kirjaan - sujuva ja kiinnostava tarina, alkuun ehkä hieman hitaasti etenevä. Loppua kohden tapahtumat kiihtyivät ja muuttuivat jännittävimmiksi. 
Oikein hyvä ja toimiva kirja aiheesta kiinnostuneille. 

4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen kuukauden katsaus

 Koontipostaus huhti-, touko- ja kesäkuulta.  Bloggaaminen on ollut tauolla perheen sairaustapauksen vuoksi. Instagramiin olen päivittänyt ...