keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Kotiopettajattaren romaani - Charlotte Brontë

Englanninkielinen alkuteos 1847: Jane Eyre
Sivumäärä: 542

Lyhyesti omin sanoin:

Klassikkoteos nuoren ja köyhän Jane Eyren sekä rikkaan kartanoherra Rochesterin rakkaudesta.
Jane on orpo, joka asuu tätinsä luona, kunnes hänet lähetetään kouluun. Kymmenvuotiaasta kasvaa voimakas, intohimoinen ja rohkea nuori nainen, joka lähtee kotiopettajattareksi Thornfieldin kartanoon. Siellä hän opettaa Adélea, tutustuu ystävälliseen rouva Fairfaxiin ja rakastuu Edward Rochesteriin.
Ikävän salaisuuden paljastuttua Jane päättää lähteä kartanosta ja löytää sattumalta sukulaisiaan. Mutta Jane ei saa rakkauttaan sammumaan, vaan päättää palata Thornfieldiin, vaan siellä ei kaikki olekaan ennallaan..

Oma mielipide:

"Adéle ja minä jouduimme nyt luopumaan kirjastohuoneesta, jota käytettäisiin asiakkaitten vastaanottohuoneena. Erääseen yläkerran huoneista oli sytytetty takkatuli, siirsin sinne kirjamme ja järjestin sen kouluhuoneeksi. Aamupäivän kuluessa huomasin Thornfieldin muuttuneen toisenlaiseksi, enää se ei ollut hiljainen kuin kirkko. Kerran tunnissa, tai vähintään joka toinen tunti koputettiin oveen tai ovikello soi, hallissa kajahteli askelia ja alakerrassa puhuivat oudot äänet. Ulkomaailmasta kävi virtaus läpi talon; isäntä oli kotona ja minusta se tuntui mukavalta."


Kirja on vanhanaikainen, mutta todella romanttinen ja mukaansa tempaava. Nykyajan rakkauslälläreihin verrattuna tässä on todellista romantiikkaa ja syviä tunteita. Brontë on onnistunut kuvailemaan henkilöitä ja paikkoja tarkasti ja kirjassa pystyy elämään mukana. Yllätyksellisyys, salaisuudet ja Janen lapsuuden kuvaaminen olivat myös loistavia. Kirja ei ollut missään vaiheessa tylsä.
Suosittelen kirjaa ihan kaikille luettavaksi!
Tähtiä annan tälle neljä, eli
****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen kuukauden katsaus

 Koontipostaus huhti-, touko- ja kesäkuulta.  Bloggaaminen on ollut tauolla perheen sairaustapauksen vuoksi. Instagramiin olen päivittänyt ...