lauantai 6. helmikuuta 2021

Onnellinen lapsi - Jari Sinkkonen


 WSOY 2020
Storytel äänikirja
Kesto 10h 31min
Lukija Ari- Matti Hedman
Sivumäärä 348

"Runsaan sadan vuoden aikana lapsen kehitystä koskevia teorioita on syntynyt kymmenittäin. Ne eivät sulje toisiaan pois, vaan ne kuvaavat saman prosessin erilaisia puolia. Kelvottomiksi ovat käyneet opit, joiden mukaan lasta on kasvatettava ankarasti ja etäältä. "

Lyhyesti:

Lääketieteen tohtori, lastenpsykiatrian dosentti Jari Sinkkonen kertoo kirjassaan turvallisen kiintymyssuhteen merkityksestä, hyvän itsetunnon kehityksestä, rennon yhdessäolon hyödyllisyydestä, toimivan vuorovaikutuksen opettelemisesta, rajojen asettamisesta, rakkauden osoittamisesta ja paljon muusta.
Kirjassa puhutaan isyydestä, avioliitosta ja sen vaikutuksesta lapsiin, äitimyytistä, leikistä, harrastuksista, lemmikeistä, opettajista, roolimalleista, yksinäisyydestä, kiusaamisesta, Steve Jobsista, pojista ja tytöistä sekä muista sukupuolista, seksuaalisuudesta, aggressiivisuudesta, päivähoidosta, netistä.... Ja paljon, paljon muusta. Monipuolinen, perusteltu tietoteos. 
Hän kertoo myös lyhyesti, kuinka on päätynyt työhönsä ja mitä se hänelle merkitsee. 

"Vauvojen kanssa hullutteleminen tahtoo unohtua, kun päällimmäisenä ovat yövalvomiset ja muut arkiset huolet. Vauvan paha mieli ja stressi vaativat nopeaa tyynnyttelyä, mutta yhteinen ilonpitokin pitäisi muistaa. Hurmaavampaa ääntä kuin vauvan naurunhekotus on vaikea kuvitella. "

Mielipide:

Olen silloin tällöin törmännyt Sinkkosen kirjoituksiin netissä ja hänen kirjoituksissaan on aina ollut minusta järkeä. Myös monet päiväkotialan työtoverini ovat kovasti kehuneet Sinkkosta ja hänen ajatuksiaan ja neuvojaan. Harvoin luen/kuuntelen tietokirjoja, mutta tämä herätti uteliaisuuteni. Onnellinen lapsi. Siinä on tavoite, johon jokainen vanhempi haluaa päästä. Tartuin tähän siis sekä henkilökohtaisesta syystä, että työnäkökulmasta. 
Sinkkonen kirjoittaa vetävästi ja selkeästi. Asiat on helppo ymmärtää ja hänellä on paljon konkreettisia esimerkkejä. Kasvatusvinkkejä kirja ei suoraan anna (eikä Sinkkonen niitä muutoinkaan mielellään jaa), mutta jos tämän kirjan lukee/kuuntelee, saa kuitenkin hyvän pohjan tiedolle ja toiminnalle. 
Pidin eniten kirjan alusta, jossa puhuttiin kiintymyssuhteista ja muutenkin pienen lapsen (vauvan/taaperon) kasvusta ja kehityksestä. Kun kirjassa päästiin Steve Jobsin kautta pohdintoihin sukupuolisuudesta, oma mielenkiintoni alkoi hieman hiipua. Kirjan alku oli siis paljon mielenkiintoisempi kuin loppu. Toisaalta, tässä ei ollut minulle hirveästi uutta. Samoilla linjoilla Sinkkosen kanssa mennään - toki toteutus on joskus paljon vaikeampaa kuin luulisi. 

4/5


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen kuukauden katsaus

 Koontipostaus huhti-, touko- ja kesäkuulta.  Bloggaaminen on ollut tauolla perheen sairaustapauksen vuoksi. Instagramiin olen päivittänyt ...