keskiviikko 10. kesäkuuta 2020

Hoivakoti - Mats Strandberg

                                                    Ruotsinkielinen alkuteos 2017 Hemmet
Like kustannus 2017
Suomentanut Ida Takala ja Stella Vuoma
Sivumäärä 350
Äänikirja Storytel
Lukija Raiko Häyrinen
Kesto 11h 4min

"Joel kuuntelee jännittyneenä. Hän ei uskalla edes hengittää. Päivänvalo tihkuu huoneeseen rullaverhojen reunojen ohi. Joel kohottaa päätään ja siristää silmiään vanhojen stereoiden kellotaulun digitaalinumeroiden suuntaan. Kello on vasta vähän vaille puoli kuusi aamulla. "

Lyhyesti:

Joel huolehtii muistisairaasta äidistään Monikasta ja joutuu lopulta viemään tämän vanhainkotiin. Mäntykodissa työskentelee Joelin lapsuuden/nuoruuden ystävä Nina. Heidän tiensä erosivat kipeällä tavalla ja nyt he joutuvat olemaan tekemisissä liiankin paljon. 
Monika alkaa saamaan outoja kohtauksia ja uskoo edesmenneen aviomiehensä Nilsin olevan kanssaan. Myös muut Mäntykodin asukkaat huomaavat Monikan mukana tulleen oudon asukin. 
Monikan sairaus ja kohtaukset pakottavat Joelin ja Ninan toimimaan yhdessä ja selvittämään, mikä Monikaa todella vaivaa. He joutuvat kohtaamaan ja näkemään jotain, mitä he eivät haluaisi uskoa todeksi. 

"Monika istuu lattialla sängyn edessä. Hänen päänsä roikkuu rintaa vasten. Hän hengittää raskaasti, hampaat yhteen purtuina. Vasen käsi pitää kuin krampissa kiinni sämgyn turvalaidasta. Saa sen vapisemaan. Monika nostaa katseensa. Silmät kiiluvat. Häivy, hän sanoo tummalla ja karkealla äänellä."

Mielipide:

Kauhua vanhainkodissa! Miten kiehtova ja kutkuttava idea!
Olen itsekin ollut töissä vanhainkodissa, joten tämä kirja herätti mielenkiintoni. 
En itse kokenut tätä kovin pelottavaksi tai ahdistavaksi, mutta jännittävä ja koukuttava ehdottomasti. Todella hyvä idea ja toteutus oli myös loistava. Äänikirjanakin toimi hyvin!
Päähenkilöt olivat aitoja, synkkine salaisuuksineen. 
Mäntykodin vanhukset persoonallisia ja hauskojakin, aitoja. 
Tykkäsin ja suosittelen!
4/5


2 kommenttia:

  1. Tämähän vaikuttaa mielenkiintoiselta!
    Kiitos esittelystä!

    VastaaPoista

Kolmen kuukauden katsaus

 Koontipostaus huhti-, touko- ja kesäkuulta.  Bloggaaminen on ollut tauolla perheen sairaustapauksen vuoksi. Instagramiin olen päivittänyt ...