torstai 6. elokuuta 2020

Ehtoolehdon tuho - Minna Lindgren

Teos kustantamo 2015
Sivuja 289
Storytel äänikirja
Kesto 9h 51min
Lukija Elina Latva

"Siiri Kettunen heräsi ja luuli näkevänsä painajaista. Hän seisoi vuoteensa vieressä kankeat jalat tukevasti aamutossuissa, harmaat hiukset sotkussa ja tuijotti edessään kirkkaanpunaisena hohtavaa seinää. Hän tiesi olevansa elossa, sillä oikeassa korvassa soi tuttu kaksiviivainen a. 
- Huomenta, Siiri! Tänään hoitovuorossa: Ei henkilökuntaa! Jos haluat tietoa yöstäsi, valitse 1."

Lyhyesti:

Palvelukoti Ehtoolehto on kokenut suuren muutoksen remontin myötä. Enää ei tarvita henkilökuntaa, sillä kaikki toiminnot on automatisoitu. Ruokaa saa 3D tulostimesta, älyseinä kertoo kaiken terveydentilastasi ja ranteessasi roikkuu nappi, johon on talletettu kaikki tarvittava tieto pankkikorteista passeihin. Siivousrobotit hyrräävät ja anturit lattiassa hälyttävät kaatuneesta vanhuksesta. Apuun säntää tarvittaessa vapaaehtoistyöntekijä Herätys tänään- yhdistyksestä. 
Lähes 100- vuotiaas ystävykset Siiri, Irma ja Anna-Liisa ihmettelevät uutta kotiaan ja yrittävät sopeutua sen monimutkaisiin toimintoihin. 
Robotteja pahempia ovat vain Herätys tänään- yhdistyksen työntekijät, jotka tarjoilevat uskontoaan ja kiskovat lahjuksia hyväuskoisilta vanhuksilta. 
Ehtoolehto on retuperällä, rotat juoksentelevat vapaina ja vanhuksia alkaa kuolla epämiellyttävissä olosuhteissa. Ystävykset päättävät tehdä asioille jotakin. 

"Irma ja Siiri, me menemme nyt minun asunnolleni juomaan viskiä ja pelamaan korttia." Irma ymmärsi heti yskän. "Totta Mooses! Tähän aikaan on meidän jokapäiväinen syntituokiomme. Tule, Siiri. Ehkä katsomme vähän pornoakin. Sitä on intternetti täynnä. Vipsis vain, ja voimme katsoa mitä kauheimpia asioita." Mies jäi käsi ojossa odottamaan almuja, mutta ei keksinyt tilanteeseen sopivaa raamatunlausetta."

Mielipide:

Minna Lindgrenin Ehtoolehto- sarja on kyllä vallan hulvaton. 
Aiemmat osat (Kuolema Ehtoolehdossa ja Ehtoolehdon pakolaiset) on tullut myös luettua, mutta ei blogattua. 
Kirjoja lukiessa (tai kuunnellessa) saa kyllä nauraa. Henkilöt ovat ihastuttavia ja persoonallisia, vaikkakaan en osaa heitä kovin realistisiksi kuvitella, ja heille sattuu ja tapahtuu vaikka mitä. Selviytyminen modernissa älypalvelutalossa aiheuttaa jo itsessään kommelluksia, siihen päälle vielä tyrkyt uskovaisvapaaehtoiset. 
Miinusta siitä, että raamatunlauseita oli siteerattu turhankin paljon ja uskonnollisuus kirjassa puudutti välillä muutenkin. Plussaa äänikirjan lukijalle siitä, että hän oli hienosti saanut jokaiselle henkilölle omanlaisensa äänen ja tavan puhua, loistavaa! Pienillä äänenpainoilla ja -muutoksilla sai paljon aikaan. 
Ihanan hupsu kirja, joka kuitenkin myös herättelee ajattelemaan vanhustenhuollon todellista laitaan. 
Tykkäsin. Niin yksinkertaista se on. 
4/5

2 kommenttia:

  1. Meillä oli lukupiirikirjana Ehtoolehdon pakolaiset. Kirja sai meiltä ihan hyvät arviot. Siksipä otin kuunneltavaksi tämän Ehtoolehdon tuhon, mutta vähän niin kuin väkisin kuuntelin sen loppuun. Mielestäni siinä oli liian paljon toistoa edellisistä kirjoista. Saatuani kuuntelun loppuun en enää halunnut palata siihen, eli en edes tehnyt kirjasta postausta.

    VastaaPoista
  2. Harmi ettet pitänyt. Siitä on jo aikaa, kun olen lukenut Ehtoolehdon pakolaiset, joten itse en osannut kiinnittää huomiota mahdolliseen toistoon. :)

    VastaaPoista

Kolmen kuukauden katsaus

 Koontipostaus huhti-, touko- ja kesäkuulta.  Bloggaaminen on ollut tauolla perheen sairaustapauksen vuoksi. Instagramiin olen päivittänyt ...