maanantai 7. kesäkuuta 2021

Muistometsä - Sam Lloyd


 Englanninkielinen alkuteos 2020 The Memory Wood
Otava 2021
Suomentanut Antti Saarilahti
Sivumäärä 399
Storytel äänikirja
Kesto 12h 35min
Lukijat Saara Lehtonen ja Anssi Niemi

"Kun he palaavat huoneeseen, en istu enää tuolissa. Istun nyt pöydällä heilutellen paljaita jalkojani. Polvessani kiiltää vaaleanpunainen neliön muotoinen laastari. Aika outoa, etten muista, mistä sain haavan. He kohottavat kulmiaan huomatessaan, että olen vaihtanut paikkaa, mutta kukaan ei mainitse asiasta. Pöytä on pultattu lattiaan, joten se ei voi keikahtaa niin että loukkaisin itseni. Kymmenvuotiaana katkaisin jalkani ja melkein kuolin, kun juoksin Muistometsässä, mutta siitä on kaksi vuotta. Nykyään olen paljo varovaisempi."

Lyhyesti:

12- vuotias Elissa osallistuu nuorten shakkiturnaukseen. Tauon aikana hänet kuitenkin siepataan, kuljetetaan jonnekin ja suljetaan äänieristettyyn kellariin.
Saman ikäinen poika Elias löytää hänet vanhan rakennuksen kellarista. Elias tietää, kuka Elissan on siepannut ja mitä tälle todennäköisesti tulee tapahtumaan. Silti hän ei halua auttaa tyttöä pakenemaan - hän haluaa ystävän. Sellaista hänellä ei ole koskaan ollut. 
Sieppaaja yrittää vakuuttaa Elissalle, että tämän äiti on kelvoton huoltaja ja pakottaa tämän nauhoittamaan videon, jossa sanoo ettei tahdo tulla löydetyksi. 
Elissa tietää, että hänen ainoa mahdollisuutensa selviytyä on tuo poika. Saako hän pojan huijattua auttamaan itseään vai keksiikö hän jonkin toisen keinon selviytyä?
Elissan katoamista tutkii rikosylikomisario Mairéad MacCullagh. Tutkinnasta tulee hänelle hyvin tärkeä ja hän todella haluaisi löytää tytön elossa ja ehjin nahoin. Toistuvat keskenmenot ja tämänhetkinen alkuraskaus vaativat tutkinnan lisäksi Mairéadilta paljon. Pystyykö hän antamaan tutkinnalle kaikkensa vai häiritseekö henkilökohtainen elämä tytön etsintää?

"Yhtäkkiä ihailen häntä niin valtavasti, että joudun kääntämään katseeni hetkeksi. Keskityn kynttilään ja sen huojuvaan, lepattavaan liekkiin. Kun olen saanut tunteeni aisoihin, huomioni palaa kahlittuun tyttöön. 
- Jos olet vasta tullut, kysyn häneltä, miksi haluat jo lähteä?"

Mielipide:

No nyt oli koukuttavaa luettavaa!
Tarina eteni sopivan joutuisasti, pelottavia ja jännittäviä elementtejä oli riittävästi (kuitenkaan olematta liian raaka tai kammottava) ja lopun yllärikäänne räjäytti potin. Enpä olisi osannut arvata. 
Tässäkin oli mukavaa erilaisuutta perusdekkareihin/trillereihin verraten. Lasten kerrontatyyli toimi ja molemmat olivat persoonallisia. 
Kun kirja on hyvä, niin se vain on hyvä. Kaikki kohdallaan ja lukukokemus (tai tässä tapauksessa kuuntelukokemus) loistava. Tarinaan uppoutuu ja on pakko saada tietää, miten kaikki jatkuu ja päättyy. Hyvää kirjaa on vaikea jättää kesken ja niin oli tämän kanssa. 
Suosittelen siis lukemaan (tai kuuntelemaan). Äänikirjana oli muuten mukava, kun Elissalle ja Eliakselle oli omat lukijat. Tällaista ei ole aiemmin kuuntelemissani kirjoissa ollut. Erotti selkeästi, kuka milloinkin oli kerrontavuorossa. Hyvä :)

5/51 kommentti:

Kolmen kuukauden katsaus

 Koontipostaus huhti-, touko- ja kesäkuulta.  Bloggaaminen on ollut tauolla perheen sairaustapauksen vuoksi. Instagramiin olen päivittänyt ...