keskiviikko 7. heinäkuuta 2021

Anne Frankin päiväkirja (sarjakuva) - Ari Folman, David Polonsky


 Englanninkielinen alkuteos The Diary of the Young Girl 2017
Tammi 2019
Suomentanut Anita Odé 
Sivumäärä 157
Kirjasto

"Rakas Kitty. 
Toivon voivani uskoa sinulle kaiken, mitä en ole tähän asti kertonut vielä kenellekään, ja toivon sinun olevan minulle suurena tukena." s. 9

Lyhyesti:

13- vuotias Anne Frank pakenee ja piiloutuu perheensä kanssa natsien juutalaisvainoja. He piilottelevat Annen isän työpaikan "Salaisessa siivessä" yhdessä neljän muun ihmisen kanssa. Sota jyllää ympärillä ja Anne kirjoittaa uskollisesti päiväkirjaansa. 
Tämä on sarjakuvasovitus Anne Frankin itse kirjoittamasta päiväkirjasta. 

"Minulla on eräs silmiinpistävä luonteenpiirre, jonka kaikki ovat varmasti huomanneet, nimittäin itsetarkkailuni. Voin tarkastella itseäni aivan kuin olisin vieras ihminen. Voin tarkastella arkipäivän Annea täysin ennakkoluulottomasti ja puolustelematta, katsellen mitä hyvää tai huonoa hän tekee. Tuo "itsetunne" ei päästä minua koskaan irti, ja joka kerta kun aukaisen suuni, tiedän heti kun olen saanut sanat suustani: "Minun olisi pitänyt sanoa se toisin" tai "se oli oikein juuri noin". "

Mielipide:

Upea sarjakuva, josta kävi ilmi (ainakin minun mielestäni) kaikki oleellinen Annen omista päiväkirjoista. 
Hieno, värikäs kuvitus. Osittain, paikoin jopa humoristinen, tarpeen tullen synkkä, muutoinkin hyvin osuva. 
Tarina itsesään oli minulle jo tuttu, mutta tällainen tiivistetty versio oli parempi kuin alkuperäinen - turha toisto jäi pois. Toivon, että tämä sarjakuvasovitus saisi nuoremmatkin lukijat tutustumaan Annen tarinaan ja holokaustin kauhuihin. 
Suuri suositus, vaikkei niin sarjakuvien ystävä olisikaan. 

5/5

2 kommenttia:

  1. Minäkin tykkäsin tästä sarjakuvakirjaversiosta.

    VastaaPoista
  2. Tämä on kyllä teos, jonka toivoisi luettavaksi ja ehkä ihan omaksikin.

    VastaaPoista

Kolmen kuukauden katsaus

 Koontipostaus huhti-, touko- ja kesäkuulta.  Bloggaaminen on ollut tauolla perheen sairaustapauksen vuoksi. Instagramiin olen päivittänyt ...