tiistai 5. maaliskuuta 2019

Uinuvien kirjojen kaupunki- Walter Moers


Helmet 2019 lukuhaaste 18: Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja
Pohjoinen lukuhaaste kohta 7: kirja unelma-ammatistani (kirjat, kirjoittaminen, kirjallisuus <3 )

Saksankielinen alkuteos Die stadt der Träumenden Bücher 2004.
Sivuja 523


Lyhyesti: 


"Syvät kolkot kylmät huoneet,
missä varjo varjon kohtaa.
Siellä kirjat muiston luoneet
puusta jonka ydin hohtaa.
On hiili kohta timantti,
ei loista valo armias.
Jäi paikka jota paimensi

julma Varjoruhtinas. "

Hildegunst von Mythenmetz, nuori lohikäärme Lohikäärmelinnoituksesta, saa kuolevalta runokummiltaan mahtavan perinnön; täydellisen tekstin, täydellisen käsikirjoituksen joka mullistaa lukijansa elämän.
Hildegunst noudattaa runokumminsa neuvoa ja lähtee matkalle - hän päättää lähteä Kirjalistoon etsimään tuon käsikirjoituksen kirjoittajaa. Tuossa Uinuvien kirjojen kaupungissa hän kohtaa monenlaista väkeä; kirjakauppiaita, antikvariaatinpitäjiä, kustantajia, kirjallisuusagentteja, haamukirjoittajia, kirjanmetsästäjiä ja nälkiintyneitä runoilijoita...
Matka ei ole vaaraton ja hän sattuu luottamaan vääriin ihmisiin - ja saa huomata että kirjat pystyvät hurmaamisen lisäksi puremaan, myrkyttämään ja surmaamaan...

"Haluan lainata tekstistä yhden lauseen, viimeisen. Se oli kirjoituskammoisen kirjailijan mieleen juolahtanut lause, joka vapautti hänet aloittamaan työnsä. Käytän lausetta aina, kun mielessäni väijyy tyhjän paperin kammo, se on erehtymätön ja sen vaikutus on aina sama: solmu aukeaa, ja sanojen tulva täyttää valkoisen paperin. Se toimii loitsuna. ja uskon monesti, että loitsu se onkin. Ja vaikkei se velhon työtä olisikaan, niin joka tapauksessa se on nerokkain lause, minkä kukaan kirjailija on koskaan keksinyt. Ja lause kuuluu: Tarina alkaa tästä!".

Mielipide:

Tämä on ehdottomasti yksi suosikkikirjoistani kautta aikojen. Huijaan haasteita siinä, että olen lukenut tämän jo (useasti) aiemmin. Mutta tämä sopi niin hyvin unelma-ammattini- kohtaan ja kaipasin jotain leppoisaa ja loistavaa luettavaa. Enkä suorita haasteita liian tiukkapipoisesti ;)
Teoksen teksti ja tarina ovat niin uskomattoman mielikuvituksellisia, etten osaisi itse kuvitella mitään vastaavaa. Jos haluat sukeltaa täysin toiseen maailmaan, ihan toisenlaiseen ympäristöön, tartu tähän.
Hetkeäkään kirjan parissa ei ehdi pitkästyä, päinvastoin, se on täynnä tapahtumia jotka on kuvattu niin loistavasti, että voit kuvitella olevasi todella siellä.
Tämä on kirja kirjoista, kirjailijoista ja kirjallisuudesta, kaikkea sitä parhaimmillaan.
Ainakin tähän aikuiseen tämä uppoaa kerta toisensa jälkeen, vaikka nuorille onkin suunnattu ;)
5/5!

(Loppuun vielä muutama Kirjakkaan antama viisaus:
  - Lukeminen on nerokas tapa säästyä ajattelulta!
  - Valo tunnelin päässä on usein pelkkä kuoleva valomaneetti.
  - Kirjoittaminen on epätoivoinen yritys löytää yksinäisyydestä jotakin arvoa - ja tehdä rahaa! )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen kuukauden katsaus

 Koontipostaus huhti-, touko- ja kesäkuulta.  Bloggaaminen on ollut tauolla perheen sairaustapauksen vuoksi. Instagramiin olen päivittänyt ...